Måske er man blevet syg. Måske har man et handicap. Måske er man født med en funktionsnedsættelse. Måske har man været ude for en ulykke og er havnet i en kørestol. Måske må man flytte fra huset til en lejlighed fordi man er økonomisk trængt. Måske har man en psykisk sygdom, eller lider af psykiske problemer, har en neurose der gør det svært at bevæge sig uden for døren. Måske er man på kontanthjælp eller er netop blevet tilkendt førtidspension. Måske sygedagpenge. Uanset hvad man må have at slås med, resultere det ofte i, at man ikke har så mange penge. Man må spare, eller prioritere anderledes. Leve mere enkelt.

Det er dyrt at købe mad, især hvis man gerne vil købe økologisk og leve sundt. Måske bor man alene og har ikke så meget overskud til madlavning. Måske har det aldrig interesseret én. Måske ligger en sund og grøn livsstil langt fra én.

 

Jeg har selv levet af pasta med ketchup og parmesan i mine dårlige perioder

Havregryn med mælk til morgenmad og pizzaer nede fra grillen samt kebabs. Det kan godt betale sig at lave mad og spise ordentligt. Man får det simpelthen bedre af det, på alle måder. Har man rigeligt med tid, kan man nemt finde billige og nemme opskrifter, som tilmed er økologiske og sunde og smager godt.

Kogebogen ‘Vegetar – 140 grønne hverdagsopskrifter’ af Ditte Ingemann står i min og min kærestes reol ude i køkkenet og den er et fremragende sted at starte, hvis man bare minimum én gang om ugen vil spise en sund vegetarisk ret til aftensmaden. Jeg har nu været gennem mange af opskrifterne flere gange. De er billige, nemme, hurtige at lave og så smager de godt. Nogle af dem rigtigt godt. Min yndlingsopskrift i bogen er surdejspizza. Den er god hvis man har gæster. ideel til fire personer rundt om bordet. Måske får man sjældent gæster til middag, måske kun et par gange om året. Men når der kommer folk forbi; venner, familie eller bekendte, er denne ret altså god at servere.

 

Opskriften lyder som følger:

Pizzadej (2 pizzabunde)

4 dl vand

5 g gær

4 spsk surdej (Kan købes hos bageren, hvis man ikke selv har)

2 tsk havsalt

300 g ølandshvede

200 g durummel

 

Tomatsauce

1 ds hakkede tomater (400 g)

1 tsk tørret oregano

1 tsk tørret rosmarin

2 fed hvidløg

salt og peber

 

Fyld

1 squash

1/2 aubergine (Man kan godt bruge en hel)

olivenolie

2 kugler frisk mozzarella a 125 g (Man kan godt bruge 4)

frisk oregano eller basilikum

 

Dressing

2 dl yoghurt naturel

2 fed hvidløg

skal af 1 økologisk citron

salt og peber

 

Det tager vel, omtrends en halv time at lave retten

Start med at røre vand, gær, surdej og salt sammen i en skål. Tilsæt melet lidt af gangen og ælt, til dejen er smidig. Lad dejen hvile tildækket i ca. 30 min. Del dejen i to og rul dem tyndt ud på et mel drysset bord.

Bland alle ingredienserne til tomatsaucen sammen i en skål og smag den til. (Saucen skal ikke ko-ges).

Skær squash og aubergine ud i tynde skiver – grill eller steg dem på en pande i olivenolie, til de bliver bløde og får en smule farve. Krydr med salt og peber.

Fordel tomatsauce på bundene, derefter squash og aubergine og top pizzaerne med skiver af frisk mozzarella. Bag pizzaerne en ad gangen på en bagesten eller en meget varm bageplade. Det er vigtigt at ovnen er meget varm, 250 grader. Bag pizzaerne i 12-14 minutter, eller til de er sprøde, gyldne og boblende.

Mens pizzaerne er i ovnen, laves dressingen. Rør yoghurt sammen med revet hvidløg, fintrevet citronskal og salt og peber – smag dressingen til.

Tag de bagte pizzaer ud af ovnen og top dem med yoghurtdressing og frisk oregano eller basilikum. Server dem straks.

 

Det der gør den så god, synes jeg, er blandt andet surdejen, som gør at den færdige pizza smager bedre end pizzaer man køber

Den er sundere og ser tillokkende ud når den serveres. Prøv at lave retten. Kan du lide den, har du måske lyst til at kaste dig over andre vegetariske retter. Enten fra ‘Vegetar – 140 grønne hverdagsopskrifter’, eller fra andre kogebøger. Alle ingredienserne kan forresten købes i Netto.

 

For at leve klimavenligt, anbefales det at man højst spiser kød én gang om ugen. Der bruges et areal på størrelse med nord- og sydamerika tilsammen på opdyrkning af jorden, til brug af afgrøder til foder til dyr som havner i supermarkedets kølediske. Det er et stort område. Mange dyr, grise f.eks, lever et kummerligt liv. Kyllinger bliver medicineret og kvæg lever en stor del af deres liv i en stald. Vi er heldige i nordeuropa, hvor økologi og dyrevelfærd er udbredt. Store dele af den tredje verden, eksisterer den slags ikke. USA, som er et foregangsland på mange områder, prioterere ikke miljøet eller dyrevelfærden nok. Der er andre fordele ved at spise vegetarisk. Mentalt og psykisk får man det bedre. Prøv det over et par måneder. Se hvordan det er. Det behøver ikke være omstændigt, dyrt eller smage kedeligt. Suppler evt. med fisk, ligeledes én gang om ugen. Vores planet vil sige tak og den største vinder bliver i sidste ende dig selv og dine børn.